PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AVEM NEVOIE ȘI DE MESERIAȘI

AVEM NEVOIE ȘI DE MESERIAȘI

de Andrei Oprescu
10 vizualizări

Avem nevoie și de meseriași, nu doar de absolvenți de licee teoretice. Este concluzia ultimilor ani, dar și deviza cu care liceele tehnologice își atrag elevii. Școlile profesionale au fost închise încă din 2009 în România, iar învățământul profesional în sistem dual a fost introdus în 2012, la cererea angajatorilor care nu găseau oameni bine pregățiți. Chiar și așa, România încă se confruntă cu o lipsă de meseriași. Candidații sunt atrași în sistem cu burse și oportunități de angajare rapidă, însă pentru a acoperi deficitul actual, este nevoie de multe generații de absolvenți.
Bursă, practică de specialitate, oportunități de angajare rapidă și posibilitatea de obținere a permisului de conducere. De asta se bucură elevii care au ales să studieze mai departe la Liceul Tehnologic Udrea Băleanu din comuna dâmbovițeană Băleni. Zona este una cu profil agricol, fiind un mare bazin legumicol al țării, așa că este nevoie de oameni pregătiți și nu de teorie. Acești tineri au înțeles mesajul și acum învață la profilul de mecanică și mecatronică. Concret ies tehnicieni în întreținere și reparații și mecanici de mașini agricole. Florin este unul dintre ei. Spune că domeniul i-a plăcut de mic copil. Își ajuta tatăl la reparații și s-a gândit că o diplomă l-ar avantaja mai departe. L-am găsit la modulul de asamblări mecanice. Astăzi este lecția despre asamblări nituite.
Colegul lui Mario a făcut și el practică și chiar dacă nu este încă hotărât ce va face mai departe, spune că filiera tehnologică îl ajuta mai mult decât dacă ar fi urmat un profil teoretic.
Oportunitățile oferite de profil au început să-i atragă pe tineri. Profesorii spun că este mai simplu să-i convingi să se înscrie la un profil tehnologic în această zonă pentru că și sectorul agricol este mai bine dezvoltat aici.
Dacă băieții aleg mecanica, fetele pot alege domeniul industriei textile și se califică ca designeri vestimentari. Dascălii predau la unitatea de învățământ de peste 20 de ani, școala are dotari care sunt puse la dispoziția elevilor și care în alte școli profesionale lipsesc, dar cu toate acestea de multe ori misiunea de a le convinge pe eleve să vină aici nu este una ușoară. Și asta pentru că nu de puține ori, părinții preferă ca tinerii să aibă diplome de facultate și să ajungă șomeri.
Un studiu recent arată că România e într-o criză acută de locuri de muncă. Nu pentru că nu există, ci pentru că nu are cine să le ocupe. La școlile și liceele profesionale în locul unor simple diplome, copiii au ocazia să obțină o calificare reală.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe