PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AU MARFĂ, DAR RISCĂ SĂ-ȘI PIARDĂ CLIENȚII

AU MARFĂ, DAR RISCĂ SĂ-ȘI PIARDĂ CLIENȚII

de Andrei Oprescu
7 vizualizări

Cel mai important bazin legumicol al cartofilor din Dâmbovița, comuna Lungulețu, suferă din cauza lipsei spațiilor de desfacere a mărfii. Agricultorii muncesc de dimineață până seara pe câmpuri, cheltuielile sunt foarte mari și se plâng că nu au niciun profit. De vina ar fi, spun ei, faptul că în piețele din comună vin comercianți din localitățile învecinate care scad prețurile foarte mult și ei rămân cu marfa nevândută. Oamenii au cerut ajutor la primărie, însă edilul șef susține că nu sunt bani pentru a dezvolta o piață publică în care să fie impuse reguli stricte de primărie. Altfel spus, Vlad Ion pasează responsabilitatea doar către administratorii piețelor fără să ofere vreun sprijin.

Comuna dâmbovițeană Lungulețu și-a câștigat de-a lungul timpului renumele de patria cartofului timpuriu. Oamenii de aici își asigură traiul din agricultură și în ciuda pierderilor și a problemelor pe care le întâmpină, au continuat tradiția. Pentru că marfa este de calitate și-au format și clienți fideli. Tiruri din Polonia pleacă de aici cu marfă în fiecare sezon. Numai că, de ceva timp agricultorii din Lungulețu s-au trezit că rămân cu cartofii nevânduți din cauza activității intense a samsarilor și a comercianților din alte localități. Aceștia vin cu o calitate mai proastă, dar cu prețuri mici și strică piața, spun oamenii. Zilele trecute un kilogram de cartofi se vindea cu 1 leu, însă cei veniți din alte părți au dat cu 50 de bani și oamenii au rămas cu marfa în căruțe și tractoare.

În localitate nu există o piață publică deși producția este foarte mare și oamenii au nevoie de spații de desfacere a mărfii. Singurul ajutor îl dau piețele private. Dacă ar fi existat un spațiu al primăriei, se puteau impune reguli stricte de acces, spun localnicii, și astfel străinii ar fi fost ținuți departe. Primarul însă, ridică din umeri. Nu e spațiu, nu are teren, nu sunt fonduri. Asta deși oamenii plătesc impozite și taxe.

Cu alte cuvinte, pasează toată responsabilitatea către administratorii piețelor. În timp ce primarul se spală pe mâini de toate problemele, administratorii caută soluții pentru a atenua conflictele între comercianții autohtoni și cei străini și pentru a-i ajuta pe localnicii din Lungulețu.

Oamenii dau vina pe lipsa implicări primăriei și spun că fără un sprijin riscă să rămână fără clienții fideli, polonezii, care cumpărau an de an de la ei.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe