AU ÎNCINS GRĂTARELE DE PAŞTELE BLAJINILOR

AU ÎNCINS GRĂTARELE DE PAŞTELE BLAJINILOR

La o săptămână şi o zi după Paşte, sărbătorim Paştele Blajinilor. Sute de credincioşi s-au strâns în cimitirele de la Ploieşti pentru a aprinde lumânări şi pentru a marca potrivit tradiţiei această zi. Cu cele mai noi straie, pregătiţi din timp cu numeroase feluri de mâncare, s-au adunat lângă locurile de veci unde au aprins şi grătarele.

Cimitirele din Ploiesti s-au umplut de oameni care vin la mormintele rudelor să aprindă lumânări şi să dea de pomană celor nevoiaşi, cozonac, ouă roşii şi vin. Tradiţia populară spune că blajinii, oameni blânzi şi paşnici, incapabili de a face rău, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oamenii de aici care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului. Tot legenda spune că nu ştiau să calculeze data Sfintelor Paşti şi de aceea sărbătoresc cu întârziere.

Localnicii din zonă s-au obişnuit deja cu ei, aşa că nu îi mai miră.

Tradiţia creştină populară de Paştele Morţilor spune că blajinii sunt de fapt sufletele celor morţi, ale celor care nu mai sunt printre noi.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus