Trichineloza este foarte periculoasă. La interval de 1-2 zile de la consum apar simptome de tipul vărsăturilor, durerilor abdominale, febră, dureri musculare urmate de paralizii, conjunctivită şi se poate ajunge la deces. Examenul se poate face contracost la circumscripțiile de control alimente din fiecare județ și la medicii veterinari concesionari.După sacrificarea porcilor domestici, în vederea efectuării examenului de trichină, proprietarii trebuie să recolteze din carcasă o probă din fiecare pilier diafragmatic, probe din mușchii de la baza limbii și probe mușchi intercostali.Si comerciantii sunt in vizorul inspectorilor. Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar se sanctioneaza cu amenzi de pana la 40.000 lei.În luna noiembrie, în urma controalelor, în Dâmboviţa au fost aplicate amenzi de 139.400 de lei pentru depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreţinerea din punct de vedere igienic a spaţiilor de lucru, lipsă trasabilitate produse alimentare, manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, funcţionare fără înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
ATENȚIE LA TRICHINELOZĂ
7
articolul precedent