PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ANALIZELE ÎN SARCINĂ- O NECESITATE, NU UN LUX

ANALIZELE ÎN SARCINĂ- O NECESITATE, NU UN LUX

de Andrei Oprescu
8 vizualizări

Teoretic gravidele din România sunt automat asigurate în sistemul public de sănătate, fie că lucrează sau nu, deci, indiferent dacă plătesc contribuții sociale la sănătate sau nu, practic peste 20% dintre femeile însărcinate nu au ajuns niciodată la medic. Lipsa educației, condițiile precare și nivelul scăzut de trai fac ca România să se claseze pe primele locuri în topuri negative, iar din ce în ce mai mulți micuți să vină prea devreme pe lume și tot mai multe mămici să se confrunte cu probleme de sarcină.
Statisticile sunt îngrijorătoare, iar acestea arată doar o parte a realității dure: cea cunoscută și exprimată în cifre. Dincolo de datele oficiale și estimările ONG-urilor, numerele sunt mult mai mari. Una din 10 femei rămâne însărcinată înainte de 18 ani în țara noastră, iar în unele cazuri primul copil vine pe lume înainte ca mama să aibă buletin. Rata avorturilor este de două ori mai mare decât media europeană. Când vine vorba de supravegherea unei sarcini, româncele sunt cu mult în urma femeilor din țările civilizate. Astfel, 50% dintre ele rămân însărcinate din întâmplare, 8 din 10 nu fac nicio analiză medicală înainte de a lua decizia de a fi mame, iar 20% dintre ele nu ajung niciodată la medic în timpul sarcinii. Care sunt consecințele? România este pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul femeilor care mor la naștere. Totodată țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată a mortalității infantile din UE de 7,3 la 1000 de nou-născuți, iar un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 6 ore. Medicii neonatologi recomandă controale ale mămicilor înainte și în timpul sarcinii.

STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE
1 DIN 10 FEMEI -ÎNSĂRCINATĂ ÎNAINTE DE 18 ANI
PRIMUL COPIL- ÎNAINTE DE 14 ANI
RATA AVORTURILOR- DE 2 ORI MAI MARE DECÂT MEDIA UE
50% ROMÂNCE- ÎNSĂRCINATE DIN ÎNTÂMPLARE
8 DIN 10 NU FAC NICIO ANALIZĂ MEDICALĂ ÎNAINTE DE SARCINĂ
20% NU AJUNG NICIODATĂ LA MEDIC ÎN TIMPUL SARCINII
CONSECINȚE:
ROMÂNIA- PRIMUL LOC ÎN UE LA NR. DE FEMEI CARE MOR LA NAȘTERE
CEA MAI MARE RATĂ A MORTALITĂȚII DIN UE 7,3‰ DE NOU-NĂSCUȚI
UN COPIL MAI MIC DE UN AN MOARE LA FIECARE 6 ORE

Și asta deși teoretic gravidele și lăuzele sunt automat asigurate la sănătate, chiar dacă nu cotizează, nefiind angajate și indiferent de cât de mare sau mic e venitul lor. Sunt printre categoriile privilegiate din Codul fiscal pentru care asigurarea e acordată fără plata contribuției la sănătate. În pachetele de servicii se regăsesc consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei, pe care le pot primi femeile la medicul de familie.

PACHET DE SERVICII GRATUITE
-luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină;
-supravegherea, lunar, din luna a treia până în luna a șaptea;
-supravegherea, de două ori pe lună, din luna a șaptea și până în luna a noua;
-urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
-urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere;
Totodată, în ambulatoriu, gravidele pot primi consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe