PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ANALFABETISMUL FUNCȚIONAL CREȘTE ÎN ROMÂNIA

ANALFABETISMUL FUNCȚIONAL CREȘTE ÎN ROMÂNIA

de Andrei Oprescu
60 vizualizări

PISA este o evaluare la nivel internaţional, proiectată împreună de către ţările participante. Reprezintă Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor. Testările PISA sunt destinate copiilor de 15 ani și acoperă trei domenii principale: citire/lectură, matematică și ştiinţe. Rezultatele ultimul test aplicat elevilor români sunt dezastruoase. România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani . Potrivit edupedu.ro, rezultatele PISA 2018 la Citire arată că România a obținut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puțin decât la PISA 2012 și un punctaj cu 4 puncte peste cel de la PISA 2009.Nici la matematică nu stăm mai bine. Rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere față de testarea anterioară din istoria acestor teste. Este vorba despre 14 puncte pierdute de România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012.Nici la științe nu stăm mai bine. În 2018 elevii români au obținut 426 de pct, diferența față de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar față de 2012 – 12 puncte.

Tot potrivit raportului publicat de edupeedu.ro, diferențele dintre rezultatele medii ale țărilor care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și cele ale României sunt de 59 de puncte la citire, tot 59 de puncte la matematică și 63 de puncte la științe. Raportul OECD arată că 41% dintre elevi nu pot ajunge la nivelul 2, acesta fiind nivelul de analfabetism funcțional la citire. Analfabetismul funcțional este definit simplu prin faptul că un elev care citește un text nu poate explica și nu înțelege despre ce este vorba în textul respectiv.La matematică sunt și mai mulți elevi care nu se descurcă nici măcar cu operații aritmetice de bază, procentul celor care nu ajung la nivelul 2 de dificultate în testele PISA 2018 fiind de 47%. În medie, procentul de analfabetism funcțional a urcat de la 39% în 2015 la 44% în 2018, marcând o creștere de 5%.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe