PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ALERTĂ DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

ALERTĂ DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

de Andrei Oprescu
67 vizualizări

Mare atenţie la porcii cumpăraţi în această perioadă! La nivel naţional s-a dat alarma de Pestă Porcină Africană, după ce boala a fost depistată deja în cinci judeţe. Virusul este extrem de agresiv şi până acum au fost eutanasiaţi şi arşi zeci de mii de porci. Până acum, virusul nu a fost depistat în Regiunea Muntenia Sud, dar autorităţile sunt în alertă şi au şi câteva sfaturi pentru crescătorii de animale.
Pesta Porcină Africană a fost depistată pentru prima dată la noi în ţară în judeţul Tulcea, unde evoluţia bolii este una accelerată. Această maladie s-a extins rapid, iar animale deja bolnave au ajuns şi în judeţele Bihor, Constanţa, Brăila şi Satu Mare. Alerta s-a dat, însă, în toată ţara.
Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.
Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Şi proprietarii fondurilor de vânătoare trebuie să fie atenţi.
Mare grijă trebuie să aibă şi turiştii care merg în această perioadă în Delta Dunării. Autorităţile recomandă respectarea restricţiilor, dezinfetarea mâinilor cât mai des, să evite să cumpere carne de porc din zonă, pentru că extinderea virusului a fost posibilă prin intermediul omului care a sacrificat porcii bolnavi şi a vândut carnea fără analizele necesare. Autorităţile judeţene din Dâmboviţa au făcut front comun şi efectuează controale permanente în târguri şi oboare pentru evitarea introducerii animalelor aduse din zonele infestate.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe