PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AFACERE ROMÂNEASCĂ DUPĂ O REȚETĂ FRANȚUZEASCĂ

AFACERE ROMÂNEASCĂ DUPĂ O REȚETĂ FRANȚUZEASCĂ

de Andrei Oprescu
557 vizualizări

Într-o perioadă în care românii prefera să ia drumul străinătății pentru a-și asigura un trai decent, sunt și români care aleg să se întoarcă acasă și să investească în afaceri proprii după modele europene. Este și cazul unui dâmbovițean care după ce a lucrat ca tâmplar ani mulți în Franța, a decis să se întoarcă în România și a pus bazele unei ferme de capre din rasa Alpină Franceză în localitatea Ocnița din Dâmbovița.
În ferma din Ocnița fiecare animal este o mică vedetă. Au primit nume și beneficiează de toată atenția. Iosif Căpraru a ales să o numească Ferma Căprița Fericită asta și pentru că niciun animal nu pleacă de aici pentru tăiere. Este o fermă specializată pe reproducția caprelor din rasa Alpină Franceză. Nici laptele nu este destinat comercializării, deși ar fi o afacere profitabilă, pentru că o capră din această rasă are o producție anuală de peste 1000 de litri.
Iosif Căpraru a lucrat în Franţa timp de 18 ani. La un moment dat, a ales sa se întoarcă acasă şi să îşi deschidă propria sa afacere. Iniţial, a vrut să se ocupe de creşterea bovinelor de rasa, dar şi-a dat seama că nu va reuşi. Astfel, a hotărât să se îndrepte către creșterea caprinelor, dar nu orice fel de rasă, ci una dintre cele mai bune. Rasa de capre Alpină Franceză se bucură de popularitate, datorită producţiei foarte bune de lapte şi mai ales a capacităţii de adaptare la condiţiile intensive de creştere şi cele de mediu de la noi din ţară. Alpina Franceză este o rasă europeană formată în munţii Alpi, prin încrucişarea raselor locale de capre cu rasa Saanen. Are o largă răspândire în Franţa, deţinând 70 la sută din efectivul de capre. Se creşte pe valea Loarei. Domnul Iosif a decis să le crească în Dâmbovița.
Încă nu a înregistrat un profit mare, dar spune că investiția cu siguranță va merita. Are clienți peste tot în România.
Câteva căprițe au fătat zilele acestea. Nici bine n-au văzut lumina zilei, iezii, că au și apărut noii stăpâni. Cerere există, asta pentru că există și calitate.
Întreaga investiție a fost realizată cu fonduri proprii. A pornit de la o infuzie de 30.000 de euro, însă costurile pentru o astfel de fermă sunt destul de ridicate. Munca este pe măsură, dar există și satisfacții. Per total este o lecție de reușită acasă, în România.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe